nlc.hu
Sztárok

70 érdekesség a 70 éve uralkodó II. Erzsébetről

70 érdekesség a 70 éve uralkodó II. Erzsébetről

II. Erzsébet összekötötte a múltat a jelennel és a jövővel. Egy jó humorú, táncolni szerető, tizenkétszeres dédnagymama volt, a leghosszabb ideig regnáló királynő a világon.

Sokan aggódva figyelték II. Erzsébetet az elmúlt hónapokban, mert a 96 éves uralkodó egyre többet betegeskedett szeptember 8-án bekövetkezett halála előtt.

2022-ben uralkodásának 70. évfordulóját ünnepelte a királynő, a négynapos programsorozat egyik főeseményét, a tiszteletére tartott, hálaadó szentmisét is kihagyta, annyira kimerítették az elmúlt napok. Mindez azonban teljesen érthető, hiszen egy közel 100 éves asszonyról beszélünk, aki még mindig aktívan dolgozik, és aki sok-sok évtizeddel ezelőtt megfogadta, hogy egész életét – legyen az akármilyen rövid, vagy hosszú – a nép szolgálatának szentelni.

1.      1926. április 21-én született császármetszéssel, szüleinek akkori otthonában. Ez a hely nem volt más, mint az anyai nagyszüleinek londoni háza. Azonban ha egy látványos múzeumot keresnél a ház helyén, nem találnál. A házban most egy Hakkasan nevű elegáns kínai étterem működik.

2.      A világ II. Erzsébetként ismeri, de a családjának ő csak Lilibet. Ez a megszólítás még kislány korában ragadt rá, amikor nem tudta kimondani a saját nevét, így lett az Elizabethből Lilibet. S egész életében, amikor magánleveleket írt a barátainak, a rokonainak, mindig úgy írta alá ezeket: Szeretettel, Lilibet. Édesapja, a néhai VI. György király, és férje, a 2021-ben elhunyt Fülöp herceg is így szólította. Harry herceg pedig ezt a nevet adta tavaly megszületett kislányának. A Lilibet egyébként héber eredetű név, jelentése: Isten ígérete.

II. Erzsébet és édesapja VI. György király

A kis Lilibet és édesapja, VI. György király 1936-ban (Profimedia)

3.      Míg a férjének és az édesapjának ő volt Lilibet, a világnak pedig ő a királynő, addig a dédunokai egy egészen különleges becenevet adtak neki. György herceg még beszélni tanult, és nem tudta kimondani, a granny (nagyi) szót, helyette úgy kezdte hívni a dédijét, hogy Gan-Gan. Ma már a testvérei is ezt használják.

4.      Erzsébetet 1953. június 2-án koronázták meg. A ceremóniát 20 millión látták a televízión keresztül. Mindez Fülöp hercegnek volt köszönhető, ő szorgalmazta nejénél, hogy mondjon igent a kameráknak.

5.      Ő a hatodik királynő, akit a Westminster apátságban koronáztak meg.

6.      A koronázásán egy puha, aranyszínű bőrből készült cipőt viselt, melyet Roger Vivier francia tervező álmodott meg. A lábbelit valódi rubinkövekkel díszítették.

7.      Az elmúlt 70 évben 14 miniszterelnökkel dolgozott együtt. Köztük volt: Winston Churchill, Margaret Thatcher és a jelenlegi vezető Boris Johnson is.

Winston Churchill és II. Erzsébet

Winston Churchill és II. Erzsébet 1955-ben (fotó: Profimedia)

8.      Hinnéd vagy sem, de még ő is szokott emailt küldeni. Az első elektronikus levelet 1976-ban küldte el, amelynek tartalmát 2019-ben a palota hivatalos Instagram oldalán publikálták.

9.      Szereti a focit! Mindig csak arról hallani, hogy a királynő mennyire rajong a lovagért. Ez bizony igaz! De szereti a focit is! Ráadásul nagy Arsenal drukker hírében áll.

10.   Alig volt hatéves, amikor egy kicsi ház és birtok tulajdonosa lett.

11.   Évente több ezer karácsonyi üdvözlőlapot küldd el.

12.   Kapott már ajándékba elefántot, óriás teknőst, jaguár és lajhárokat is. Természetesen ezek nem a palota kertjében legelésznek és csatangolnak, hanem a londoni állatkertben élnek.

13.   Amikor férjhez ment, összesen nyolc koszorúslányt választott ki. Köztük volt a húga: Margit hercegnő is.

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője

II. Erzsébet és Fülöp herceg esküvője 1947-ben (fotó: Profimedia)

14.   Királynőhöz képest sokszor, egészen pontosan ötször járt az Egyesült Államokban 1957-ben, 1976-ban, 1983-ban, 1991-ben és 2007-ben.

15.   Azt persze bárki láthatta, hogy II. Erzsébet az USA-ban járt, azt azonban már kevesen tudhatják, hogy van egy titkos lakása New Yorkban, amit a hírek szerint nem is olyan régen, 2015-ben vásárolt. A 3000 négyzetméteres penthouse 8 millió dollárba került.  

16.   Ha pedig szóba került az Egyesült Államok:  A legutóbbi 14 amerikai elnök közül tizenhárommal találkozott II. Erzsébet. Hogy ki volt az egyetlen kivétel? Nos, Lyndon Johnson elnök.

17.   Ő az első brit uralkodó, aki felszólalt az Egyesült Államok Kongresszusa előtt. Mindez még 1991-ben történt.

18.   Még egészen fiatalon megtanult franciául. Gyakran szórakoztatja azzal a diplomáciai események résztvevőit, hogy franciául beszélget velük, ezzel meglepve őket.

19.   Élete két legfontosabb ruháját, vagyis az esküvői, és a koronázási ruháját is Norman Hartnell tervezte. Az ő nevéhez köthető Margit hercegnő esküvői öltözéke is.

20.   Évente körülbelül 70 ezer levelet kap, amit személyesen neki címeznek.

21.   Hinnéd vagy sem, de az övé az Egyesült Királyság vizein élő összes hattyú és delfin. Mindezt pedig egy a 13. század közepén hozott törvénynek köszönheti.

22.   Harmincnál is több keresztgyereke van.

23.   Ebéd előtt szívesen iszik meg egy pohárka gint.

24.   Az elmúlt 70 évben 200 portré készült róla.

25.   Az első lovat, ami egy póni volt, a nagyapja. V. György király ajándékozta neki. Erzsébet pedig a Peggy nevet adta neki.

26.   Soha előtte, egyetlen brit uralkodó nem látogatott el annyi országba, mint ő. Az igazság persze az, hogy a brit történelemben ő a leghosszabb ideje regnáló uralkodó.

27.   Az elmúlt 70 évben 21 ezernél is több királyi kötelezettségnek tett eleget. Idetartoznak különböző jótékonysági események, diplomáciai látogatások, jótékonysági események stb.

28.    Alig volt 14 éves, amikor elmondta az első rádióbeszédét.

29.   1973-ban ő nyitotta meg a Sydney Operaházat.

30.   Élete során 30 corgi kutyusa is volt. A legelsőt Susannak nevezte el még kislányként.

31.   Remekül vezet, de nincs szüksége jogosítványra a vezetéshez. Ez is egy olyan különleges kiváltság, ami a rangjával jár. Ha már itt tartunk, akkor útlevélre sincs szüksége ahhoz, hogy utazgasson.

32.   Neki nem szükséges beállítania az ébresztőt a mobilján, majd nyomkodni a szundi gombot az ébredésnél. Őt ugyanis minden reggel egy skótdudás ébreszti, aki az ablaka alatt szólaltatja meg a hangszert.

33.   Nagy rajongója a Downton Abbey sorozatnak.

34.   II. Erzsébet bár anyuka és nagymama, egyben bizony királynő is. Ez azt jelenti, hogy minden rokonának pukedliznie kell előtte, vagy meg kell hajolnia. Ezt egyébként Meghan Markle – állítása szerint – nem tudta. Azt hitte, hogy privát találkozók alkalmával erre nincs szükség. Így mesélt erről Oprah műsorában: „Amikor az autóban ültünk és mentünk a palotába, Harry hozzám fordult és azt mondta: Oké, most találkozni fogsz a nagymamámmal. Ugye tudod, hogyan kell pukedlizni. Én pedig meglepődtem, és visszakérdeztem, hogy az nemcsak a kameráknak szól, nyilvános eseményen, elvégre ő a nagymamád? Azt válaszolta, hogy igen, de ő a királynő is.” Nehéz elhinni, de Meghan Markle számára ez nem volt egyértelmű.

II. Erzsébet és Meghan Markle

II. Erzsébet Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén (fotó: Profimedia)

35.  1981 júniusában a királynő a lovasok között, díszegyenruhában vonult a születésnapi parádéján, amikor egymás után hat lövésnek a hangjára figyelt fel a tömeg. A lovak, köztük Erzsébeté is, megbokrosodtak, a rendőrök pedig kiszúrták a tömegben Marcus Sarjeant, aki pisztollyal a kezében álldogált. A 17 éves fiatalember olyan merénylőket idealizált, mint J.F.Kennedy támadója vagy John Lennon gyilkosa. Az ő merényletében szerencsére senki nem sérült meg, ez annak köszönhető, hogy vaktöltényt használt. A fiatalembert 3 év pszichiátriai kezelésre ítélték.

36.  II. Erzsébet a leghosszabb ideje uralkodó királynő a történelemben, de az „összesítésben” két férfi bizony megelőzi. II . Sobhuza szváziföldi király 82 évig, míg XIV. Lajos francia király , aki 72 évig és 110 napig uralkodott.

37.   II. Erzsébet királynő teljes neve Erzsébet Alexandra Mária.

38.  Nevét édesanyjáról Erzsébet anyakirálynéról, valamint édesapja anyjáról Mária királynéról és dédnagyanyjáról Alexandra királynéról kapta.

39.  Fülöp herceg egy olyan gyűrűvel kérte meg Erzsébet kezét, melyet édesanyja, Battenbergi Alíz hercegnő tiarájának gyémántjaiból készültek.

40.  Az eljegyzésüket azonban – Erzsébet édesapjának, a királynak a kérésére – titkolniuk kellett a hercegnő 21. születésnapjáig. Végül 1947 nyarán jelentették be hivatalosan, hogy összeházasodnak. Az esküvőre pedig novemberben került sor.

41.  Nem szóbeszéd, tényleg baki történt II. Erzsébet nagy napján. Amikor ugyanis a fodrász felhelyezte az akkor még hercegnő fejére Mária királynő egykori tiaráját, az kettétört. Szerencsére az ékszerészek gyorsan orvosolták a problémát.

42.  II. Erzsébet 73 évig, a férje haláláig volt házas. Ezzel övéké a leghosszabb házasság a brit királyi család történelmében.

43.  Erzsébet 1960-ban határozta el, hogy leszármazottai nemcsak az ő, de a férje családnevét is megkapják. Így ma már a Mountbatten-Windsor nevet használják.

44.  A királynőnek 4 gyermeke, 8 unokája és 12 dédunokája van.

45.  A legfiatalabb unokája Jakab, Severn algrófja, aki 15 esztendős.

Jakab, Severn algrófja

II. Erzsébet 15 esztendős unokája, Jakab, Severn algrófja (fotó: profimedia)

46.  A legfiatalabb dédunokája, Beatrix hercegnő 8 hónapos kislánya: Sienna Elizabeth Mapelli Mozzi.

47.  Őfelsége az Egyesült Királyságon kívül 14 ország uralkodója. Emellett az 54 országból álló Nemzetközösség vezetője is.

48.  Minden évben az uralkodó nyitja meg az új parlamenti ülésszakot. Ezt II. Erzsébet 67 alkalommal tette meg. 1959-ben és 1963-ban a várandósságai miatt hagyta ki, 2022-ben pedig betegsége akadályozta meg ebben. Idén Károly herceg és fia, Vilmos herceg helyettesítették.

49.  Közel 700 alkalommal vett részt kitüntetésen, beiktatáson az elmúlt 70 év alatt.

50.  600-nál is több olyan szervezet, alapítvány, vagy intézmény van, amelynek pártfogója II. Erzsébet.

51.  1945-ben repült először. Akkor Northoltból Észak-Írországba utazott.

52.  Ő az első brit uralkodó, aki már utazott a londoni tömegközlekedési eszközön. 1969-ben pattant metróra, amikor megnyitotta a Viktória királynőről elnevezett vonalat.

53.  2022-ben pedig a róla elnevezett, Erzsébet metróvonalat avatta fel, szintén Londonban.

54.  Férje halálig szinte minden karácsonyt és az újévet a Sandringhamban található birtokon töltötték. Tavaly azonban már Windsorban maradt Erzsébet az ünnepekre.

55.  Nagyon szeret táncol! Kedvence a skót néptánc.

56.  II. Erzsébetnek saját, személyes zászlója is van, amit 1960-ban fogadtak el. A lobogó alapszíne a kék, amit arany színű rózsák, valamint a korona és egy E betű díszít.

57.  Bár nagyon szereti a rózsákat, a kedvenc virága a gyöngyvirág. Így nem meglepő, hogy az esküvői, és a koronázási csokrában is volt ebből a növényből.

58.  Még 2002-ben egy igencsak különleges dolog történt, méghozzá az, hogy II. Erzsébet aranylemezt kapott. Abban az évben ünnepelték uralkodásának 50. évfordulóját, és az arany évforduló alkalmával, hatalmas koncertet tartottak, melyről később kiadtak egy albumot. A Party at the Palace című lemez, már a megjelenést követő napokban elérte a 100 ezer eladott példányt. A királynőből pedig aranylemez tulajdonos lett.

59.  Egy friss közvéleménykutatás szerint a britek 45 százaléka sorolja a királyi család népszerűségi listájának első helyére a 96 esztendős királynőt. És a megkérdezettek 86 százaléka elégedett II. Erzsébet királynő uralkodói munkájával.

60.  Ő az első uralkodó, akiről Barbie baba is készült. A Mattel játékgyártócég a platina jubileumra készítette el a különleges babát.

II. Erzsébet , mint Barbie baba

II. Erzsébet, mint Barbie baba (fotó: Profmedia)

61.  Egyik kedvenc dala az Oklahoma Howard Keel előadásában.

62.  II. Erzsébet egyik ükanyja, az 1812-ben született erdélyi Rhédey Klaudia. Az ő fia vette feleségül Viktória brit királynő egyik unokahúgát. A házasságból született meg Mária, aki nem más, mint II. Erzsébet nagyanyja.

63.  Hétéves volt, amikor a budapesti születésű László Fülöp Elek (vagyis Philip Alexius de László) portrét festett róla.

64. 1993-ban Fülöppel együtt Magyarországra látogatott. Akkor II. Erzsébet emlékezetes beszédet intézett a magyarokhoz. „Mindig szerettem volna Magyarországra jönni, így hát különleges pillanat számomra, hogy itt lehetek Budapesten. Bár a történelem nem mindig állította egyazon oldalra Nagy-Britanniát és Magyarországot Európa tragikus háborúiban, azt hiszem, népeinkben mindig eleven maradt a közös reménység. Csodálattal és örömmel figyeltük mindazt, amivel a magyarok a tudomány, a zene, a művészetek és az irodalom világát gazdagították.”

II. Erzsébet és Fülöp herceg Magyarországon

II. Erzsébet és Fülöp herceg Bugacon (fotó: Profimedia)

65.  Nem igazán változtat az étrendjén. Reggelire például szinte mindig pirítóst és lekvárt fogyaszt, valamint gabonapehely is mindig van számára kikészítve. De nagyon szereti a rántottát füstölt lazaccal és reszelt szarvasgombával. Ám mivel ennek igencsak borsos az ára, többnyire csak karácsonykor fogyasztja, amikor ajándékba szarvasgombát kap. Nem szeret feleslegesen költekezni, na.

66. Kedvenc színe a kék. Ebből is a királykék és a türkizkék árnyalatok.

67.  Egy nagyon egyszerű, mondhatni puritán csokis sütemény a kedvence, melybe étcsoki, cukor, vaj, tojás és jó minőségű vajas keksz kerül. A receptet Darren McGrady királyi szakács árulta el néhány éve a sajtónak.

68. II. Erzsébetnek bizony testdublőre is van, a nála 17 évvel fiatalabb Ella Slack, aki nem fogad el pénzt a munkájáért a palotától. Az asszony a különböző események próbáin helyettesíti a királynőt.

69.  Nem mindenkinek sikerül betartania a szabályokat, amikor az uralkodóval találkozik. Igaz ez a hírességekre is. Angelina Jolie például egyszerre próbált pukedlizni és meghajolni, amiből nagyon kínos pillanat lett, a holland Maxima királyné pedig hivatalos eseményen nyomott puszit II. Erzsébet arcára, ami szintén nem megszokott.

70. Bár férjét tartották a beszólások, és szellemes poénok „királyának”, azért II. Erzsébetnek sem kell a szomszédba mennie, egy kis humorért. Amikor például 1986-ban Új-Zélandra látogatott a férjével, a tüntetők tojásokkal dobálták meg őket. Később, egy állami banketten az királynő megjegyezte: „Új-Zéland régóta híres a tejtermékeiről, bár azt kell mondanom, hogy én magam inkább új-zélandi tojásokat reggeliztem.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top